November 4, 2014

Review "Those of the Cursed Light" in Perun.hr Webzine (Latvian)

Herei is the link to the review: http://www.perun.hr/frozen-dawn-those-of-the-cursed-light

Španjolska scena vrvi novim neafirmiranim bendovima. Kao i svagdje i kod njih je isplivalo nekoliko manje značajnih imena na pri samom dnu marketinške ljestvice bendova. Frozen Dawn su se našli u tom mulju, koprcajući se po suhom sve dok nisu pred nešto više od mjesec dana na sunce izbacili svoj drugi punokrvni album ''Those Of The Cursed Light'' koji je, ono što im je bilo započeto na prvom albumu, još više uoblikovao u simbiozu zvukova predvođenu melodičnim black metalom. Znači ovdje nam se nudi pravi klon uspješnih Švedskih bendova u stilu Dissectiona, Wataina, Naglafara ili pak Njemačkog Dark Fortressa. Najviše utjecaja dolazi upravo od prvo navedenih naročito po slaganju riffova, no o tome nešto kasnije.

Ono što me privuklo za recenziranje ovog albuma je i to što on obiluje veoma solidnim stvarima koje iako zvuče kao tribute band, imaju one ''catchy'' melodije na gitarama i jednostavno zarazne pjesme koje se lako uvlače u uho naročito ako vam se sluša ne nešto naročito zahtjevno, ali zato jako slušljivo. Iza ne tako kreativnog imena Frozen Dawn nalaze se četiri člana klasične metal postave sa dvije gitare, vokalom, basisticom i bubnjarom koji su sasvim solidno pokazali svoju odanost prema švedskom melodičnom blacku. Cijelim albumom vlada atmosfera kakva je već odavno viđena na prvim albumima Dissectiona ili Naglfara, što im se ipak ne može uzeti za zlo jer je oni uspješno kamufliraju u nekom svom sličnom điru koji se trudi biti original, a zapravo ne zvuči previše originalno. Od ukupno devet ponuđenih pjesama nema one koja se posebno ističe, već sve imaju karakteristične gitarsrke riffove sa srednje brzim do brzim bubnjevima, sve skupa zaokruženo sa prihvatljivim growl vokalom. Glazbeno gledano, pjesme ne odišu nekim velikim glazbenim umijećem, a gitarski riffovi u većini slučajeva recikliraju sami sebe sa sličnom varijacijom na prijašnju varijaciju. Nimalo inovativno, no, kako sam i prije napisao, kada se glazba sluša bez prevelikh očekivanja, sve skupa zvuči čak dosta ok i slušljivo. Tomu idu u prilog i poneke gitarske melodije sa mnogo razvlačenja melodija prilikom solo dionica ili uvodima na neke pjesme kao npr. Those Of The Cursed Light, Circles Of Frostbitten Ice ili Kalte Seele. Zadnja navedena sa svojim sporim i srednjim tempom prolazi kao najreprezentativnija, iako vjerujem da bend na nju ne gleda kao na svijetlu točku albuma. 

Završeni dojam je varijabilan, onoliko koliko su Frozen Dawn neloši toliko su i neinovativni. Švedski melodični black metal je dobio novo/staro ruho, a mladi Španjolci iz Frozen Dawn-a bez kompromisa odaju počast svojim idolima. Skladno navedenim, ako ste se zaželili stare škole predvođene utjecajima kultnog Dissectiona ili pak Naglfara, i to sa jako malo inovativnosti, onda ste došli na pravo mjesto. Dovoljno je samo pogledati sliku sa naslovnice albuma i odmah znate radi li se o kopiji ili ne. 
Review by Darjan Koprivnikar.