November 4, 2014

Review "Those of the Cursed Light" in Wings Of Death Webzine (Dutch)

Here is the link to the review: http://www.wingsofdeath.net/Frozen-Dawn-Those-Of-The-Cursed-Light

Tijdens het afdraaien van Those Of The Cursed Light heb ik meermalen de biografie erbij gepakt om te zien of het echt Spanje is dat de band Frozen Dawn als thuisbasis opgeeft. Dat is een directe bekentenis dat dit tweede album mijn eerste kennismaking is met Frozen Dawn. Waarom gek dat het uit Spanje komt? Eigenlijk gewoon omdat Those Of The Cursed Light op en top Scandinavisch klinkt. En dan ook nog eens met allemaal teksten over dikke sneeuwdekens over uitgestrekte winterse vlakten en andere bevroren dingen. Dat verwachtte ik niet zozeer uit de Mediterraanse hoek.

Wat is daar dan mis mee? Nou, eigenlijk is er helemaal niets mis mee. Gekke vooroordelen blijven soms lang hangen in deze of gene hersenkwab in de bovenkamer. Zou Miles Davis ongeloofwaardig zijn om de glorie van Spanje muzikaal te vangen in zijn Sketches Of Spain terwijl hij zelf helegaar niet uit Spanje komt? Ik dacht van niet. Deze heren (en een dame) bezingen de glorie van de het Koude Noorden omdat dat nu eenmaal indruk maakt op de melancholisch gestemde ziel. Net zoals Davis ooit in vervoering gebracht werd door het Spaanse temperament.

Het rip-off gevaar ligt wel op de loer zo leert de ervaring wel eens. Toch presteert Frozen Dawn het om een deftig tribuut neer te zetten dat weliswaar schatplichtig is aan illustere namen als Dissection, (oude) Satyricon en (oude) Watain, maar nooit een één op één kopie is. De band combineert lustig traditionele black metal met melodieuze death metal zodat er een catchy geheel ontstaat dat boordevol ijzige mystiek zit.

Frozen Dawn hoeft niet gezien te worden als een pionier. Het is een band die wat leven schept in de melodieuzere kant van het black metal-spectrum. Het is prijzenswaardig dat dat niet hand in hand gaat met overdadige bombast en productionele krachtpatserij. Het is naast het aanstekelijke spel vooral de treffende sfeer die overtuigt. Those Of The Cursed Light is een uitstekend album voor liefhebbers door liefhebbers.